Tigerns År 2010

 

Tigerns År


Tigerns År 2010


Avresan


Det var dags att resa iväg igen. Denna gång skulle jag först till Indien för en kort tiger safari och sedan vidare till Thailand och min flickvän. På vägen till Arlanda så lyssnade jag på morgon nyheterna på radio. De pratade om en vulkan på Island som fått utbrott och ett moln av aska som spreds. Luftrummet över Skottland, Norge och norra Sverige var stängt och molnet var på väg söderut.

Nej, nej, nej, varför idag…

Det gick bra att checka in på Arlanda och sedan var det bara och sitta och titta på tavlan över avgångar och ankommande flyg. Det blev allt mer rött på tavlan, flyg som var försenat och flyg som ställdes in. Men mitt flygplan till Amsterdam gick som det skulle.

 

Informationstavla

Eyjafjallajökull
Informationstavla på Arlanda och askmolnet från Eyjafjallajökull.När jag kom till Amsterdam så var det rörigt väldigt rörigt, mycket människor och informationstavlorna lyste rött. Avgången till Bangkok var fortfarande grönt och fortsatte att vara grön. Det var bara att hålla tummarna och vänta. Tiden gick inte fort som den aldrig gör när man väntar men till slut var det dags att gå på planet. Ibland ska man ha tur!

 

Redshirt
Boeing 747
Röd skjortor i Bangkok och China Airways jumbo på Schiphol i Amsterdam.
Bangkok


Planet var halvfullt och man kunde sträcka ut sig på två platser. När man väl kom till Bangkok nästa morgon var det att skynda sig igenom flygplatsen och till bagagebandet. Där blev man stående och tittade efter sin väska. Det får plats många väskor på en jumbo men tyvärr inte min, den var kvar i Amsterdam. Där skulle den bli kvar ett tag då askmolnet nu stängt luftrummet över väst Europa.

Min flickvän möter mig på flygplatsen när jag passerat passkontrollen. Hon är i Bangkok för att fylla lagret till sin klädaffär. Det blev ingen vila på hotellet utan direkt ut i myllret på Bangkoks gator och marknader. Det skulle köpas varor till min flickväns butik och en hel uppsättning ny kläder till mig, tandborste och hygienartiklar, sandaler, allt. Gatorna var fulla med rödskjortor de hade samlats i centrala Bangkok för att demonstrera och protestera.
Det är tur att allting finns i Bangkok och till ett billigt pris. Hittade allt jag behövde utom medicin mot getingstick, det fanns inte tid att gå till en läkare och få det utskrivet. Varför hade jag inte haft det i handbagaget som jag alltid brukar ha, hur kan man vara så dum.

Nästa dag var det att åka ut till flygplatsen igen, min flickvän skulle tillbaka till Phuket och hennes plan på förmiddagen och mitt sent på eftermiddagen. När jag lämnat av henne vid ingången till inrikes flyget gick jag och checkade in till mitt flyg till Calcutta, Kingfisher Airways. Lite mysko med ett flygbolag ägt av ett ölföretag och han som ägde bolaget väljer tydligen ut vilka som får bli flygvärdinnor.

När jag väl landar i Calcutta så ska väskorna röntgas igen, så att man inte för in något olagligt till Indien. Vakten vid röntgenapparaten kallar till sig en överordnad och de står och disskuterar ett tag för att sedan kalla till sig en chef. Vad ska nu hända? Vad är det som är fel? Vad har jag med mig som jag inte får?

Chefstullmanen kommer fram till mig och ber mig öppna min fotoryggsäck.

”Varför har ni två kameror?” Frågader han på indisk engelska.

"Jag ska till nationalparken Bandhavgarh och fotografera tigrar och behöver en reserv kamera, Sir!"
Svarade jag snabbt.

”Du ska inte sälja den ena kameran eller ge bort den?” är nästa fråga han ställde medan han kollar i mitt pass.

”Nej! Nej de här kamerorna säljer jag inte, jag behöver en i reserv Sir!” Svarar jag medan jag försöker dölja min kompaktkamera som jag hade i fickan.

”Är du journalist?” Frågade han och tittar på mig.

"Nej Sir! Bara turist!” Svarade jag och försöker att inte titta bort.

Nu är det dags att bli orolig. Han står och tittar på mig länge, länge. Sedan nickade han med huvudet att jag ska fortsätta.

”Tack Sir!” Jag kände mig lättnad och skyndade mig därifrån innan han ändrar sig. "Sir" är ett bra ord i Indien!
Indien igen!


Träffar Deba utanför terminalen. Han hade varit guide på två av mina tidigare resor i Indien och jag hade fått hjälp av honom att ordna denna tigerresa i Indien. När vi kommit till hans hus och hälsat på hans fru, son, mamma och det nya hembiträdet gick vi och fixade ett indiskt telefonkort till min telefon. Men Indiska simkort fungerade inte i Iphone ännu, suck!


Calcutta Cricket Club


Tåget till Bandhavgarh går på kvällen så en hel dag i Calcutta. Har stämt träff med Rita Banjeri, författerskan som jag hjälpt med hennes projekt 50millionmissing som försöker stoppa mördandet av unga flickor och selectiva aborter av flickor i Indien.

Skulle träffa Rita på en resturang mitt emot Calcutta Cricket Club. Buss 221 ska ta mig dit och konduktören visar att jag ska gå av vid en hållplats så jag går av. Men när bussen har åkt vidare så så ser jag inte någon Calcutta Cricket Club, men en liten affär har ett liknande namn. Så då var man helt fel suck!
Efter ett tag så kommer en taxi och chaffören vet naturligtvis var klubben ligger. Så han kör mig till Calcuttas stora cricket stadion. Jag hoppar ur och går runt hela cricket stadion och letar efter resturangen, men nej någon resturang finns inte och ingen cricket klubb heller.

Hittar en ny taxi utanför stadion men chafören vet inte cricket klubben ligger så vi frågar en polis men han vet heller inte var den ligger. Jag lånar en telefon och ringer till Rita som pratar med chafören och ger vägbeskrivning till cricket klubben.

Chaffören kör iväg efter att vi kommit överens om ett pris men stannar snart när vi kommit bort från stadion och in i myllret av gator och gränder. Chaffören vill ha ett högre pris för att köra mig annars så vill han inte köra. Det är bara att gå med på utpressningen och vi åker runt och frågar människor här och där och 40 minuter senare kommer jag fram till Calcutta Cricket Club. Då var man i Indien då.

Efter ett givande möte med Rita så åtevänder jag till Debas hus med taxi denna resa tar bara 30 minuter.


Natt tåg


Tåget går i tiotiden på kvällen från Howra stationen, tåget ser ut som vanligt, här har inget förändrats. Hela nästa dag åker vi på tåget innan vi kommer fram till Katni vid mörkrets inbrott. Sedan är det minivan sista biten till hotellet i Tala. Tala har ännu en gång förändrats mycket mer business.

Mat med deba hans fru och son som är med på resan....

Bandhavgarh National Park
Tiger
Bandhavgarh National Park och en ung Tiger.
Bandhavgarh National Park


Första dagens safari


Väckning klockan fem innan soluppgånger och iväg till entren till national parken. Köerna till parken är redan lång, många väntar på att parken ska öppna.

Direkt när vi kommer in i parken så är det en trafikstoppning. Det är en tiger som ligger och vilar mindre än hundra meter från vägen. Det börjar bra en tiger på första turen! Vi är tillbaka halv elva och då börjar april värmen kännas. I april så har de flesta träden tappat sina blad, vattendragen har torkat och djurlivet samlas kring de kvarvarande vattenhålen i väntan på monsunen.

Eftermiddagsturen i parken börjar vid fyra det är varmt över 30°C men det blir snart behagligt. Efter ett litet tag får vi se två årsgammla tigerungar som ligger utslagna av värmen på en stenig kulle en bit från vägen. Efter ett tag så fortsätter vi resan djupare in i parken och stannar vid ett vattenhål där en ung tiger ligger och sover. Hon vaknar upp och gör en liten uppvisning för oss tiger paparazzis som står i alla jeepar med kamerorna riktade mot sig. Sedan lägger hon sig ner och sover igen.

Vi fortsätter 100 meter och kommer ut på ett fält vid en lite större dam och där är ännu en tiger som går igenom det långa gräset. Plötsligt börjar hon smyga i det långa gräset, det står axis hjortar i andra änden av dammen och dricker. Hjortarna verkar inte ha sett henne. Hon smyger närmare och närmare. Solen börjar gå ner och vi måste lämna parken innan den stänger annars kan chaffören få dyra böter eller stängas av. Det blir rally tillbaka till Tala för att hinna i tid. Vilken dag 5 tigrar och en tiger som jagar! Bästa tigerdagen!

Andra dagens safari


Morgonturen startar 5:30 och vi får åter igen åka på den mindre atraktiva "CD-route" som går genom torra områden utan vatten. Här är det svårt att få se några djur. Men efter några kilometer längs den dammiga vägen så får vi se kungen av Bandhavgarh. Han ligger några meter från vägen, en riktigt stor hanne. B2 som varit den dominerande tigerhanen i Bandhavgarh vid mina tidigare besök är inte längre kung. Den stora hanen tittar på oss och reser sig upp och går sakta in i ett bambusnår och försvinner.

Vi fortsätter till dammen där vi såg början till jakten kvällen innan. Vi är inte ensamma att besöka platsen, gam efter gam kommer seglande ner från himlen.

Vi fortsätter turen genom parken för att komma fram till ett konstgjort vattenhål där en tigrinna ligger med sina två årsgamla ungar. De är trötta i värmen men en av ungarna gör ett utfall mot de irriterande aporna som vill komma och dricka vatten.

På eftermiddagsturen får vi den absolut sämsta vägen där inga vattenhål finns under denna tid på året. Vi ser inga djur. Vår chaför gör mot slutet av turen en avstickare från vår väg ner till vattenhålet där vi sett tigerhonan med de två ungarna. De är fortfarande kvar men vi kan bara stanna två-tre minuter innan vi måste återvända. Förstår inte varför de med 600mm linser alltid får de bästa vägarna, undrar om någon fått lite rupier.

Tredje dagens safari

Morgonturen blir ganska händelselös inga tigrar visar sig för någon. Börjar känna igen alla vägar efter mina besök i Bandhavgarh. Det är mycket tort i parken det känns bra att fortsätta till Khana.

Vi reser genom ett tort landskap dominerat av torra åkrar . Det mesta verkar vänta på monsunens vatten. Vi passerar några marknader på vägen i olika byar och stannar vid en och tittar lite.

Vi kommer fram innan solnedgång till ett nybyggt hotell i "bushstil" med pool och helikopterplatta?! Lyxit värre! Det blir ett skönt bad i poolen i solnedgången.


Khana National Park


Fjärde dagens safari


Redan innan vi kommer in nationalparken så ser vi Gaur och andra djur. Khana är en mycket vacker park med stor lövskog men också öppna gräsfält. Skogen är mer narturlig än den som finns i Bandhavgarh. I parken finns en underart av Barasinga sumphjort som bara finns där.

Barasinga
Tigershow
Barasinga hjort och en Gaur buffel.


Under morgonturen får vi se många olika arter betydligt fler än i Bandhavgarh. Vi får se Barasinga hjortar och Gaur.

Men vi får också se en tiger. Parkvakterna har hittat en tiger som vilar i det höga gräset och ordnart en tiger show. Besökare i parken får rida på elefanter fram till tigern en kort stund för att se tigern.

Elefantsafari
Tigershow
Tigersafari i Kanha National Park, Madhyar Pradesh, centrala Indien.


När det änteligen blivit vår tur att rida ut till tigern så blev tigern störd och reste sig upp och började gå. Vi fick följa efter tigern på elefantryggen. Det är en stor hane och han går några hundra meter tills han hittar skugga och lägger sig ner.

 


Tiger! (Tiger nr 55)


På vägen tillbaka får vi se ett par Dhol, asiatisk vildhund och de är mycket mindre än vad jag trott.

När vi kommer till hotellet blir det lunch, europeisk lunch. Fingerchips (pommes) och pasta med ostsås, så europeiskt men ändå så indiskt.

Under eftermiddagsturen i parken ser vi flera Gaur och sumphjortar men inga rovdjur. Gaur är det största buffeln i världen och en stor tjur kan väga upp till 2300 kg. Dessa tjurar är oerhördt stora och kraftfulla.

Kvällen avslutas i poolen.


Femte dagens safari


En ganska händelse fattig morgonsafari i parken. Vi får se ungefär samma djur som tidigare och vi ser inga rovdjur eller hör varnings signaler från hjortar eller apor.

När vi kommer tillbaka till hotellet så måste vi byta hotell då de väntar in en större grupp. Vi byter till ett Hotell som heter "Jungel Inn" som har en stor skylt med ett afrikanskt lejon på, inte så förtroende ingivande. Men vi ska bara vila där under dagens heta timmar.

När värmen börjar avta så lämnar vi Khana för att åka till en plats som är världsberömd i Indien. Ett vattenfall som rinnner mellan vita marmor klippor. Platsen har blivit berömd via otaliga Bollywood filmer som spelats in där.

Dhuandhar Falls
Marmorklipporna
Dhuandhar Falls, Bhedaghat, Madhyar Pradesh, centrala Indien.Vattenfall


Jag går runt i staden lite och tittar på ett tempel och de stenhuggare som jobbar med att hugga statyer av marmor. Marmor stenen får inte längre brytas i området utan transporteras dit från Rajasthan.

På kvällen går vi bort och tittar på vattenfallet. En stor sevärdhet med många tusen besökare men bara en som inte är indier. Linbana över floden, resturanger och suvenir stånd. Många männsikor som vill bli fotograferade med en västerlänning. Några frågar artigt om de kan få bli fotograferade med mig andra smyger fram och ställer sig brevid mig medan någon vän snabbt knäpper ett kort.

Kvällen avslutas med en vacker hinduisk eldcermoni till flodgudinnan.

Nästa morgon går vi ner till floden nedstöms den fors som finns neranför vattenfallet. Där hyr vi en roddbåt som ror oss upp till vattenfallet. Forsen är ganska stark och det är ett hårt jobb för de som ror. Nerifrån är klipporna gråa men när vi kommer upp till vattenfallet och åker med strömmen nedstömms med båten får man se varför denna plats är med i så många indiska filmer.

Vattnet är rent med en ton av grönt i sig klipporna är helt vita slipade till runda former av vattnet, oerhört vackert. Vi få se ganska mycket fåglar längs floden, olika sorters kungsfidkare, skarvar och ugglor som fiskar.

Tåg till Calcutta och trubbel!

Efter båtturen så åker vi motorrickshaw till järnvägsstationen och inväntar tåget till Kolkata. Vi anländer till Calcutta ett dygn senare på eftermiddagen. Vädret har blivit varmare nära 40°C, det bara rinner svett. När vi kommer till Debas hus gör jag en liten promenad i kvarteret och ser hur det ser ut.

Packar och gör klart för att lämna Indien för den här gången. Kollar e-posten innan jag går till sängs. Ops! ett viktigt meddelande från Mr Jet står det på ett mail. Tydligen så har mitt flyg till Bangkok blivit inställt! Skit! Skit! Skit!

Ringer och försöker få tag på de som jobbar på Mr Jet men de har gått hem för dagen, kan inte ha missat dem med många minuter. Men de hade ett akutnummer till ett engelspråkigt call center. Ringer dit och de ber mig vänta medan de kollar uppgifterna. En röst berättar att jag är satt på vänt på engelska och sedan på hindi tror jag. Ett call center i Bombay? Kanske det.

Lyckas boka om biljetten till Bangkok det blir tydligen generalstrejk i Calcutta i morgon.

Ringer till min flickvän i Thailand och hon blir inte glad men hon lovar att hjälpa mig boka om biljetten från Bangkok till Phuket.

Då var allt fixat! Den ursprungliga tur och returbiljetten mellan Bangkok och Calcutta hade kostat 1500 kr. När jag kom hem till Sverige och fick se telefonräkningen så visade det sig att samtalet att boka om biljetten hade kostat 6500 kr!

General strejk


Fick en extra dag i Calcutta då flyget var inställt pågrund av den en dagars generalstrejk som det kommuistiska partiet hade utlöst. Jag bestämde mig att gå in till centrum av Calcutta och titta på staden. Längs gatorna hängde röda kommunistiska flaggor med skäran och hammaren.

Kommunistisk generalstrejk!
Generalstrejk!

Ingen trafik på gatorna, inga bilar inga rickshaws, bara en massa människor som spelade crikett och fotboll. Det var ganska spökligt dagen innan hade det knapp gått att komma fram på dessa gator nu var det som om det var en helt annan stad. Det var tomt bara några få människor ute på gatorna.

Cricket
Cricket!


Jag gick in till centrum av staden på de tomma gatorna det enda som var öppet var några få butiker. Jag köpte vatten i hettan, det var kring 40 C, innan jag var tillbaka från min promenad hade jag druckit 7 liter vätska.

Kvinna i Calcutta
Kvinna i CalcuttaCalcutta visade upp en sida jag inte sett förut. Har tidigare tyckt staden varit jobbig att besöka så mycket människor och trafik, lortig och hemsk men med det lugn som var så var staden trevlig.


Phuket igen!


Min flickvän June mötte mig på flygplatsen i Phuket och vi åkte till hennes hus. Min väska som varit borta sedan Amsterdam hade anlänt före mig. Det var skönt att komma till det mer utvecklade Thailand efter resan i Indien.

Under veckan hjälpte jag till på marknaden med att plocka upp och ner affären. June hade två nya arbetare som hjälpte henne. Det var ett omaka par en liten långhårig tatuerad thailändare "Loung Loung" och hans mycket stora flickvän "Non Cotton".

Helmet
Hjälmen!Phuket runt!


Det blev ju ganska tråkigt att bara jobba på marknaderna och vara bunden av att bli skjutsad om man skulle se någonting. Det blev att hyra en motorcykel, en Honda moppe på 125cc. Hyrde den av Loung Loungs bror billigt, tyvärr var väll hjälmen lite liten. Den gick ju inte att få på huvudet alls det tog stopp en bit ovanför öronen. Så det var att åka iväg till Tesco Lotus och titta efter en ny hjälm. Väl i varuhuset så var det bara att prova men det fanns inte en hjälm som passade på huvudet. Jag har nog ganska stort huvud för det var problem när jag gjorde lumpen att hitta en hjälm och mössa som passade.... storlek 63 gick att använda.

Att köra runt utan hjälm i Thailand är ju inte direkt ovanligt men är man farang så tycker polisen om att stoppa en och ta ut böter har man ju lagt märke till. Det var bara att fortsätta leta hjälm in i Phuket och besöka den ena efter andra motorscykel affären efter den andra. Vid en affär med massor av hjälmar så började jag prova. Tanten som hade affär sprang in på lagret efter en farang hjälm. Hon kom ut med en gulhjälm som såg lite större ut, men nej inte heller denna hjälm var i närheten av att passa mit huvud. Suck! nä det var bara att ge upp och hoppas att polisen inte såg en. Så jag körde iväg till marknaden för att hjälpa June med att packa upp hennes varor.

Efter att vi var klara med att göra i ordning hennes affär så gick jag en vända på marknaden. Där var det en affär som sålde motorscykelhjälmar. Började prova den första var för liten men jag fortsatte prova. När jag provade hjälm fyra ja då passade den! En svart hjälm gjord i glasfiber med lite skumgummi på insidan och ja det var ju några järnkors och döskallar med huggtänder målat på utsidan. Men "what the fuck" den passade ju!! sen att man såg ut som värdens nörd i hjälmen vem bryr sig! 600 baht dyrt men billigare än böter! Phuket here i come!

Första dagen på motorcykeln så var det poliskontroll, de stannade alla. De som inte hade hjälm fick gå och betala sina böter till en polis. Sedan så skulle man visa körkort och som tur var hade jag mitt svenska med mig och det funkade. Jag var en av de få faranger som fick åka vidare utan att behöva betala böter.

Efter några veckor i Phuket och Sura Thani för att träffa June och hennes familj så skulle vi ut och resa lite i Thailand innan jag åkte hem. Militären hade just slagit ner rödskortornas demonstration i Bangkok och det hade varit osäkert om vi kunde åka.Ayutthaya
Ayutthaya
Thailand Runt

 

Ruiner


Vi hyrde en minibuss för att resa runt en vecka i Thailand. Först besökte vi Ayutthaya en ruinstad norr om Bangkok, som hade blivit lagd i ruiner i något krig med Burma. En stad som måste ha varit mycket storslagen när den var levande med tempel och palats. Nu var ruinerna intressanta och fortfarande vackra. Vi fortsatte till en flytande marknad som var mer som en del av gröna lund kändes helt konstgjord inte genuin på något sätt. Efter marknaden åkte vi österut mot den stora nationalparken Khao Yai och hittar ett litet hotell utanför parken där vi stannar.


Khao Yai National Park


På morgonen åker vi in i National parken, vid ingången köper vi biljetter flera hjortar går kring bland besökarna. Sambar hjortar stora som kronhjortar bara några meter bort, tittar man på dem blir de lite oroliga och ökar avståndet. Det gick att få några fina porträtt på hjortarna. Efter att betalat inträdet och fått en guide vi åker till ett område som är utsett och sedan är det djungelpromenad in i regnskogen, vi ser fjärilar och andra småkryp efter en timmes promenad är vi framme i området där gibbonaporna håller till, vi spanar uppåt genom grenarna och löven där kan se några i toppen på det gigantiska trädet.
Efter promenaden åker vi runt i parken och ser lite djur. En stor elefanthane står och äter i den stora gläntan mitt i parken. Vi parkerar och går ur bilen det är ett djupt dike mellan oss och han så man kan gå nära utan att något kan hända, han verkar inte bry sig det minsta utan fortsätter att äta. En fin park och storslaget djurliv men utsatt för tjuvjakt.


Marknaden


Nästa dag är det dags för den stora marknaden vid gränsen mot Kambodja. Ullared i Thailand typ fast mycket värre. Det första vi gjorde när vi kom till marknaden var att hyra en golfbil, en rosa golfbil för att kunna komma runt marknaden. Här såldes allt, klockor, kläder, skor, djurdelar och allt som kan fejkas. Såg en affär som sålde fotbollströjor, vem köper en Bajen skjorta i Thailand?

tiger

Tigertemplet


Väster ut mot Tigertemplet nära gränsen till Burma. I ett stort stenbrott med en massa drogade tigrar och turister. Inget att se bara bli ledsen över, tigrar ska finnas kvar men inte som drogade slavar till människor. Bevara tigern vild!

Tiger
Munk

Hemåt


Hemåt mot Sverige efter en intressant och underbar resa.

 

Vatten buffel

 

 

 

Home - Images of the World


Tigerns År 2010