Södra Afrika 2005

Elefant

 

Södra Afrika 2005 - Djur och natur i södra Afrika

Vi var ett gäng som skulle åka till Sydafrika och Botswana. Vi skulle göra en gruppresa med Drifters i Botswana som vi bokat via Kuni. Sedan planerade vi att hyra bil och resa runt några veckor i Sydafrika. Men under sommar så hoppade några av och tillsist var det bara jag kvar. Att hyra bil och åka runt själv i Sydafrika kändes väll inte så roligt. Så snabbt försökte jag boka om det som gick. Först skulle jag göra turen med drifters i Botswana sedan fortsätta till Namibia och göra en tur där. Sen skulle jag avsluta med att flyga till Kapstaden och dyka med hajar och leta på Café Mozart.

Café Mozart hade jag sett på ett foto som Steve McCurry tagit och jag bara måste se det i verkligheten.

Annars skulle det bli natur och djur för hela slanten på resan.


Dagbok

2005-09-22 Torsdag

Avfärd från Arlanda mot Johannesburg med byte i London.

2005-09-23 Fredag - Soweto & Möte

Jag landar på flygplatsen i Johannesburg på förmiddagen och blir hämtad av person från Drifters. Vi är några som kommit med flyget från London och vi blir skjutsade till Drifters Inn.

Tjejen som tar emot oss när vi kommer till hotellet undrar om det är någon som är intresserad av en rundtur i Johannesburg på eftermiddagen? Trött är jag ju, men jag har ju inte lust att missa staden. Så jag anmäler mig till rundturen.

Vi blev fem som skulle göra rundturen, ett österrikiskt par, två unga australiensiskor som pratar om ett svenskt dödsmetallband som jag inte viste fanns.

Det första man märker är murarna, taggtråds- och elstängslen rund husen, skyltarna med varningar för beväpnade vakter. Det känns som om man är i ett fängelse.

Soweto
Taggtråd kring ett skjul i Soweto.

Kärnkraftverket i Soweto
Kyltornen vid kärnkraftverket i Soweto.

Vi åker igenom centrum och efter det besöker vi Soweto. Även i Soweto är det taggtråd kring skjulen. Sedan besökte vi Nelson Mandelas hus. Det ursprungliga huset hade blivit nerbränt under någon kravall. Det hus som nu fanns där hade Mandela bara bott i elva dagar. Jag fattad inte värdet av det hela, han hade ju säkert bott på vissa hotell längre.

På kvällen hade vi möte med gruppen som skulle ut på Botswana turen. Vi var så många som skulle åka så vi blev uppdelade på två grupper. Min grupp bestod av personer från Schweiz, Tyskland, Österrike och Holland. Alla var tyskspråkiga! Ich nicht sprechen deucht.
Den andra gruppen var nästan bara tyskar också så den var inte roligare den.

2005-09-24 Lördag - Norrut

Väckning 05:00 för frukost och transport mot Botswana. Dagen är en ren transportsträcka norrut. Först mot gränsen som vi passerar vid tolvtiden. Efter pappersarbetet vid gränsen så blir det kycklingburgare till lunch. Sedan fortsätter vi mot Nata Lodge som vi kommer fram till på kvällen.
Första natten i tält.

2005-09-25 Söndag - Makgadikgadi pan

Sovmorgon!

Vi besöker Nata Sanctuary på förmiddagen och jag får se mitt första vilda djur en springbock. Reservatet ligger vid Makgadikgadi pans, saltavlagringar från en uttorkad sjö.

Makgadikgadi pans
Makgadikgaddi pans, det är 300 km till andra sidan.

Vi återvänder till Nata Lodge för lunch och bad i poolen.

På eftermiddagen lämnar vi nata och far mot Maun, efter någon timme far vi av huvudvägen och färdas ner till Makgadikgadi pan. Där vi slår läger, några sätter upp tält. Jag väljer att sover under stjärnorna, natt himlen är vacker med alla vintergatans stjärnor.

Solnedgång
Solnedgång över Magadikgadi pans, vårat läger.

Tempraturen sjunker under natten till några plusgrader, min sommarsovsäck är inte riktigt gjord för dessa tempraturer. Afrika ska vara varmt!

2005-09-26 Måndag - Maun

Soluppgång över Makgadikgadi pan 06:00. Efter frukost fortsätter vi Maun. Vi kommer fram på förmiddagen till Drifters Camp som ligger en mil utanför Maun. Först blir det att sätta upp tältet och sedan en varm dusch.

På eftermiddagen blir det promenad till en närbelägen by. Vi går längs Botetifloden in mot byn. Det är det högsta vattenstånden på mycket länge och befolkningen fiskar i floden.

Ridtur

Vi besöker Patricia och hennes familj och ser hur de bor. Vi går förbi en hydda där männen sitter och dricker öl, den lokala baren. Vid skolan övar ungarna danser så vi stannar och tittar. Vi återvänder till vårt läger för en "braai" en grillfest.

2005-09-27 Tisdag - Okavangodeltat

Vi har tur Okavangodeltat har sitt högsta vattenstånd på tjugo år. Vi flyger 100 km ut i deltat till Pompom airfield. Det är mycket vind så det blir ganska guppig tur. Vi flyger lågt och följer vattenvägarna, vi få se många djur elefanter, bufflar och antiloper. Deltat är så grönt mot den omgivande grå Kalahariöknen. Flygplatsen är en grusväg, en bänk att sitta på, en orange vindstrut och en brandsläckare.

Makoro

Från flygplatsen blir det färd i öppen jeep till platsen där vi ska byta till Makoro, kanoter uthuggna träd. Fast våra är miljövänliga gjorda av fiberglas. Under färden får vi se elefanter, skrikhavsörn och några antiloper.

Sedan färdas vi på små vattendrag med till vår lägerplats som är på Momo ön. Många av vattendragen är igenväxta med papyrus. Vi ser många fåglar. När vi går iland på ön är det fullt med elefantdynga överallt.

På kvällen vandrar vi runt ön men vi ser inte några djur.

2005-09-28 Onsdag - Elefanter

En kall natt fryser vid fyra tiden går en elefant förbi lägret. Han stannar bakom mitt tält och äter.

På förmiddagen så går vi ut och går på ön. En av de lokal guiderna som sköter lägret visar oss hur man gör upp eld med pinnar, det fungerar.
Helt plötsligt kommer en elefant ut bakom ett buskage, fem meter bort. Vi har inte hört någonting. Vi retirerar långsamt undan och han fortsätter sin vandring. Vi följer efter och tittar på honom.

Elefant
Den tysta elefanten.

På vägen tillbaka badar vi i en bäck, det ska inte finnas så många krokodiler här.

Bad
Bad i en av bäckarna.
Vi både badade och drack vattnet i bäckarna.

På eftermiddagen blir det kanotfärd till Babon ön och under färden får vi se många fåglar och flodhästar. På ön får vi sedan se flera elefanter med ungar och babianer.

2005-09-29 Torsdag

Lägret på Momo Island.
Lägret på Momo Island.

Vi åker till Baobab ön där vi få se Lechwe-antiloper och flodhästar på vägen tillbaka till lägret. På eftermiddagen går vi runt ön igen och sedan blir det ett kvällsdopp.

2005-09-30 Fredag

På morgonen lämnar vi lägret i makoro och jeep. På vägen tillbaka till flygplatsen får vi se några väldigt stora elefanthannar. Vi flyger tillbaka till Maun där vi shoppar lite innan vi återvänder till Drifters Camp.

2005-10-01 Lördag - Moremi GR

Moremi GR

Vi lämnar Maun på morgonen och kör norrut mot Moremi GR. Vi campar vid "3de bridge". På kvällen gör vi en gamedrive i området runt campingplatsen. Vi får se flodhästar, gnuer, kudo- och lechweantiloper men inga lejon. Vi blir så lortiga av allt damm och sand.

2005-10-02 Söndag - Big Cats

På morgonen blir det en ny gamedrive från "3de bridge" till vår nästa camping plats vid Kwai floden. Vi får se lejon på avstånd, två hanar, kanske fler väldigt nära där vi sovit. Vi ser lite andra djur och en leopard. Nja vi ser en svan på en leopard för att vara mer exakt. Derick vår guide berättar att han brukar se leopard ett par gånger per år så vi har tydligen tur som får se en svans.

Leopard
Leopard! Nja i alla fall svansen!

Vi återvänder dit vi ska och slår upp våra tält. Vi ser den andra gruppen de har fått punktering, hahaha rätt åt dem!

På eftermiddagen gör vi åter ytterliggare en game drive. Vi återvänder till den plats där vi såg leopardsvansen. Efter ett tag kommer leoparden gående längs vägen och går förbi våran lastbil för att sedan gå in bakom en termithög och lägga sig ner. Vi väntar ett tag, men inget verkar hända så vi fortsätter. Derick talar om att det var hans bästa leopard möte. Vi åkerrunt och ser lite antiloper och sånt men på vägen tillbaka ser vi ytterligare en leopard. Men det var tydligen samma som tidigare men den hade bara rört på sig.

Leopard
Leoparden

2005-10-03 Måndag - Punktering

Vi lämnar Moremi på morgonen och färdas mot Savuti. Alldeles utanför parken längs Kwaifloden får vi se lejon som ligger alldeles bredvid vägen. Det är mer djur här än inne i parken, men det finns ju vatten här. Vi får se elefanter, bufflar, kudu, giraffer, impala, sable och en massa andra djur.

Punktering
Punktering!

Nu är det vår tur att få punktering på bilen. Vi lagar lunch och byter till reservhjulet.
Sedan fortsätter vi mot Savuti. Punktering nummer ett.

Efter en timme är det dags igen, vi har punktering igen! Vi har inga fler reservdäck utan vi måste byta slang. Vi märker snart att det inte bara är bakhjulet det är punktering på utan både hjulen på vänster sida. Vi när vi bytt slang och börjat pumpa däcket blir det punka igen, vi har inte kollat däckets insida. Vi hittar snart två akaciataggar som sticker in 1 cm igenom däcket. Nu har vi inte fler reservhjul eller reservslangar. Efter några timmar är vi på väg igen. Punktering två till fyra.

Vi blir försenade till Savuti och vi skulle inte hinner inte till våran campingplats innan mörkret. Så Derick beslutar att vi campar mitt inne i Savuti, där lejonen är kända för att de ibland dödar och äter elefanter.

vildhund
Väntar på att få dricka.

Vi gör en kort game drive innan mörkret till de närmaste vattenhålen. Vi får se en vildhund, två hyenor och en massa elefanter.

När vi går och lägger oss får vi klara direktiv att inte lämna tältet innan morgonen.

2005-10-04 Tisdag - Lejon & Mjältbrand

Vi går upp tidigt och river lägret så att ingen ser att vi campat på fel ställe. Vi kommer iväg tidigt vid det första vattenhålet ser vi på soluppgången medan elefanterna dricker vatten. Vi fortsätter sedan från vattenhål till vattenhål. Vid det andra vattenhålet får jag se ett av de vackraste lejon jag sett. De poserar fint mot den gråa sanden i det röda ljuset.

Det vackra lejonet
Det vackra lejonet.

När vi kommer fram till ett annat vattenhål så ligger en hel flock lejon och vilar. Vi räknar till 23 lejon under de olika buskarna. Vi åker vidare mot Chobe NP.

Chobe NP är stängt. Djuren har drabbats av mjältbrand och myndigheterna i Botswana har stängt parken. Elefanter och bufflar har börjat dö i stort antal. Vi åker vidare längs huvudvägen till Kusane där det finns en annan infart till parken. På vägen råkar vi ut för ytterliggare en punktering! Vad gör vi nu inga slangar inga reservdäck? Vi har tur den andra gruppen kommer i sin lastbil vi får en av deras slangar. Punktering nummer fem vi tangerar det rekord som finns för punkteringar på Botswana turen.

Död
Döda och döende elefanter, de är smittade av mjältbrand.

Infarten i Kusane är också stängd så vi färdas vidare mot Victoria falls i Zimbabwe. Vi kommer dit på kvällen. Vi äter mat på "Mama Africa", lite dyrt men väldigt gott.

2005-10-05 Onsdag - "Killer cows"

På morgonen var det möte. Det fanns väldigt mycket grejor man kunde göra i Victoria Falls, en riktig turiststad. Jag beställde lejongång, flyg över vattenfallet och kvällskryssning.

Jag och några till går in till staden för att se vattenfallet. Det är en två km lång kö av bilar till bensinstationen. Det kanske ska komma in bensin på torsdag eller fredag. Bilarna är parkerade som en barriär genom staden med tio cm mellan bilarna. Pengarna är tryckta på ena sidan och har bäst före datum!?!

Viktoria falls
Viktoria falls

Jag gick tillbaka till hotellet ä vad varmt det var! tillbaka till polen!

På kvällen är det dags för kvällskryssninge på Zambesifloden. Vi åker på en pråm med en fri sprit på. Vi får faktiskt se några krokodiler, elefanter och flodhästar. Ja några av oss kunde se djuren, andra var nog inte kapabla att se dem.

Vi fortsätter till casinot för att äta middag. Jag äter pizza med vitlök, banan, avokado och bacon plus en cola. Man var tvungen att betala med hårdvaluta, 16 US$ så lite dyrare än hemma. I Casinot kan man spela och vinna pengar i Zimbabwe dollar. Man kan inte växla in eventuella vinsterna till hårdvaluta och man får inte föra ut Zimbabwe dollar ur landet. Det finns heller inget att köpa.... Så det är inte så många som spelar på casinot, men det var snyggt och fint fast tomt.

När vi lämnar casinot så går fem bufflar på vägen!!! Farligt! Farligt! vi går på ena sidan kön med bilar bufflarna på andra sidan, 3 meter bort. Killer Cows!

Killer Cows
"Killer Cows" utanför casinot.

2005-10-06 Torsdag

Sjuk! halsont och feber.

Blir hämtad på hotellet halv sju på morgonen för min flygning över vattenfallet. Jag ska flyga med ett ultralätt sjöflygplan. Vilken upplevelse att känna viddraget i ansiktet, Biggles nästan.

Flygplanet
Flygplanet.

Efterflygningen återvänder jag till hotellet och sover. Vid lunch tar jag en taxi in till staden och äter en hamburgare på Wimpys för 210.000 Z$. Går och handlar lite på marknaden med träsniderier. Sedan tillbaka till hotellet och sängen. Hoppar över middagen och festen med afrikanska trummor, är sjuk.

2005-10-07 Fredag - Lejon & rekord

05:30 blir några av oss hämtade för lejongången. Det är ett avelsprogram för lejon. Just nu finns det fem lejon som de föder upp för filmindustrin. Lejonen är i Victoria falls när de är unga, från några månader tills dom blir 22 månader då de flyttas till Harare.

Man får följa med när lejonen är ute och motionerar. Man promenerar runt en timme i bushen med dem.

När vi kommer till farmen med lejonen så blir det en liten genomgång och vi får varsin bambupinne. Vi ställs upp på en rad och de tre lejon som vi ska gå med släpps ut. Butch är störs 22 månaders hane, han kommer springande mot oss! Han stannar upp och börjar stryka sig mot oss en i taget som en hus katt. Vi får inte klappa huvudena på lejonen då de kan få för sig att det är mat. De är ganska sträva i pälsen.

Buslejon
Ett av bus lejonen.

Febern har släppt och vi besöker marknaden för sniderier på vägen tillbaka sedan blir det vila på hotellet.

På kvällen blir det en game drive på i en privat gamepark istället för den vi missade i Chobe. Drifter ar ordnat det hela och efter safarin blir det braai.

På vägen tillbaka till Victoria falls slår vi rekordet, punktering nummer sex!!!

2005-10-08 Lördag

Vi sitter och väntar på punkteringen ska bli lagan så att vi kan återvända till Botswana och Nata.

När bilen äntligen blir lagad klar så har några lämnat värdeföremål och pass i hotellets kassaskåp. Men nyckeln är borta så de måste borra upp skåpet, så vi får vänta någon timme till.

Väl tillbaka vid Nata Lodge blir det bad i polen och rumpstek till middag. En liten bushbaby kommer på besök.

Bushfire!
Det brinner när vi lämnar Botswana.

2005-10-09 Söndag

Väckning 04:00 och tidig avresa mot Sydafrika och Joburg.

Det blir bråk när vi kommer tillbaka till Drifters i Johannesburg för att vissa inte får plats på Drifters Inn utan bor på andra hotell. Vi är några som går ut och äter en gemensam avsedds middag på en vietnamesisk restaurang.

2005-10-10 Måndag

Tidig uppstigning för att fara till flygplatsen och flyget till Namibia. En tysk från andra gruppen ska också till Namibia och göra turen där så vi gör sällskap till flygplatsen.

Vi är tidiga till flygplatsen vi checkar in och går igenom immigrationskollen. Det är långa köer vid immigrationen. De strejkar det är bara fyra som jobbar. Vi klarar oss lindrigt igenom men det kaos senare och många missar sina flyg.

När vi ska ut till planet i flygplansbussen får vi köra runt flygplatsen några gånger, han som kör bussen hittar inte vårt plan. Vi lyfter mot Windhoek och Namibia 35 minuter försenade.

2005-10-11 Tisdag

Den nya gruppen möts utanför entrén till hotellet på morgonen. Den här gången blir det en engelskspråkig grupp, canadensare, engelsmän, danskar, norskar, tysken och österrikare.

När vi lastat den in vår utrustning i lastbilen så färdas vi söderut. Vi stannar för lunch i en liten stad, wienersnitzel och pommes! Vi fortsätter ut genom öknen till Drifters egna lilla farm som är ogjort till reservat.

När vi kör av landsvägen och in på drifters farm så får vi sitta på taket. Men det var inte så smart visar det sig. Koss den nye guiden kör med full fart längs vägen, det växer en del träd längs den och de har grenar som sticker ut över vägen, fan jag höll på att åka av, några blåmärken blev det.

Lägret är bra ordnat med en liten pool med jättekallt vatten i. Jag orkan inte slå upp tältet utan sover på lastbilstaket. Kallt som f-n!

Landskapet vid farmen.
Solnedgång över "farmen".

2005-10-12 Onsdag

På morgonen blir det gamedrive på farmen. Vi får se kudo, springbock och oryx.

Sedan blir det bad vid poolen och slappande. På eftermiddagen ger några av oss iväg till det gömsle som finns vid ett litet vattenhål. När vi sitter där och väntar får vi se Homo sapiens canadensis - team canada är ute på promenad.

2005-10-13 Torsdag

Vi lämnar farmen på morgonen och åker mot de stora sanddynerna Sossusvlei. Vi ska gå upp på en av de högsta. Man går upp ett steg och glider tillbaka. Det är jobbigt i värmen men till sist kommer jag upp min 1,5 liters vattenflaska är tom.

Sedan till dyn 45, världens mest fotograferade dyn.

Sedan åker vi till en campingplats med swimmingpool. Så det blir lite bad men också fotboll. På kvällen åker vi ut till en klyfta i öknen och tittar på solnedgången.

Stenbockens vändkrets
Vi stannade när vi korsade Stenbockens vändkrets.
2005-10-14 Fredag

Apfelstrudel till frukost sedan far vi vidare genom det karga landskapet mot Swakopmund. Stannar och fotograferar landskapet och några växter som blir väldigt gamla.

När vi kommer till Swakopmund hittar frisering och klipper mig, köper nya rena kläder.

2005-10-15 Lördag

Jag åker på delfinkryssning och jag får se några delfiner och så kommer några pälssälar upp i båten och blir matade och klappade.

2005-10-16 Söndag

Afrikansk pälssäl
Säl vid Cape Cross.

Vi lämnar Swakopmund på morgonen och åker mot sälkolonin i Cape Cross vid Skelett kusten. Vi sannar ett tag vid säl kolonin men sen ska vi vidare igen, som någon jävla pensionärs resa. Sur blir jag. Vi åker li lastbilen några timmar innan vi är framme i Spitzkop.

Väl framme i Spetzkop ger jag mig ut på en liten egen utflykt i det intressant formade landskapet. Lite tid för mig själv.

Spitzkop

Jag gör ordning för att sova inne i lastbilen, det är ganska många som planerar att sova i lastbilen. Sur går jag och lägger mig tidigt. Men det är sådant liv att det inte går att sova så jag går upp igen. Sätter mig vid brasan och funderar och låter de andra lägga sig först. När det är lugnt går jag upp i lastbilen men där jag har lagt ut mitt liggunderlag står en massa väskor. Vad jobbigt allt blev.

Vi fick inte sova ute för det fanns någon leopard här, men jag gör i ordning några stolar bredvid brasan så jag kan försöka sova lite där. När väl brasan har slocknat och det börjar bli kallt går jag en promenad några km i månskenet.

När jag kommer tillbaka ställer jag några stolar i glöden och försöka sova. Det blir inte mycket sova. Vid tretiden låter det från några buskar och en small-spotted genet dyker upp sniffar i våra sopor efter något ätbart för att sedan försvinna.

2005-10-17 Måndag

Vi färdas vidare norrut vi tittar på några klippmålningar på vägen. Vi kommer fram till Palmweg på eftermiddagen där vi slår läger. Jag sätter upp ett tält så jag är säker på att ha någonstans att sova.

"Dancing Kudu"
"Dancing Kudu"

På kvällen kommer tre ökenelefanter ner till vattenhålet i Palweg för att dricka.

Desert elefant
Ökenelefant

2005-10-18 Tisdag

Vi fortsätter in i Kakaoland till Opivio. Längs vägen ser vi kudus, giraffer och bergszebror.

På eftermiddagen besöker vi en himba by ett mycket trevligt om än något konstgjort möte.

2005-10-19 Onsdag

Vi färdas till en Cheetah farm som ska rädda geparder som annars skulle bli skjutna, men det känns som ett fängelse för katterna. De har en tam som man kan klappa på. De svarta prickarna är lenare än det gula som är strävt.

Ledsen gepard.
En av de räddad gepard.

2005-10-20 Torsdag - Etosha NP

Vi åker mot Etosha NP och campar vid ett stort läger vid ett av vattenhålen. Vi sitter och tittar på djuren som kommer till vattenhålen under dagen. Jag känner igen miljön från när "krokodiljägaren" var här i bushen och tittade på noshörningar. Det finns till och med en läktare!? Men vi får se massor av antiloper, elefanter, giraffer, zebror men också några lejon, hyenor, schakaler och noshörningar.

Dammbad
Vid vattenhålet.

Sen badar vi förstås i poolen bredvid restaurangen.

2005-10-21 Fredag

Gamedrive i Etosha hela dagen, känns ganska tråkig då vi inte ser så många djur. Kanske har sett för många på sista tiden.

På kvällen återvänder vi till campingen vid vattenhålet. Sen blir det läktaren vid det upplysta vattenhålet. Vi får se åtta noshörningar som dricker samtidigt.

Noshörning
Noshörningar vid det upplysta vattenhålet.

2005-10-22 Lördag

Vi lämnar Etosha och kör söderut mot Windhoek. Vi besöker en marknad för sniderier på vägen. När vi kommer till Hotellet blir det bad vid poolen på eftermiddagen.

På kvällen blir det avskeds middag på Joe´s beerbar.

2005-10-23 Söndag

Jag flyger till Kapstaden.

2005-10-24 Måndag

Går in till City Bowl från hotellet längs strandpromenaden. Letar upp Café Mozart och det ser ut som på Steve McCurrys bild. Jag äter en Springbock sallad på caféet.

Café Mozart

När jag äntligen hittar en telefonautomat som är hel ringer jag till Madeleine om haj dykningen. Men det är för dåligt väder så det blir uppskjutet till onsdag.

Tittar runt på staden och shoppar lite.

2005-10-25 Tisdag

Åker på sightsing med några bussar känner mig väldigt mycket som en turist. Jag besöker den botaniska trädgården men det flesta blommor har blommat över. Sedan åker jag till ett hemskt ställe "World of Birds", en massa fåglar i bur.
Tappar lusten, vilken skitdag!

2005-10-26 Onsdag - Haj dykning med Brian McFairland

Hämtas på hotellet och vi åker mot Gansbaai. Väl i båten åker vi inte till Dyer Island, hajarna är tydligen inte där den här årstiden utan vi åker mot en sandstrand 300m från land har besättningen i buren och betet. Vi väntar och väntar men efter en timme kommer den första hajen och börjar cirkla runt båten. Vi sätter på oss våtdräkt och klättrar ner i buren. Brian skriker när en haj är på väg då tar man ett andetag och dyker ner. Sikten under vattnet är två tre meter. Helt plötsligt kommer en enorm haj simmande och det blir mörkt. En haj börjar bita i buren och skaka om den!

Greatwhiteshark

Vi dyker några timmar vi får se minst 18 olika hajar!

På vägen tillbaka får vi även se en val som simmar nära vår båt.

2005-10-27 Torsdag

Shopping i Kapstaden innan det blir avfärd hemåt.

2005-10-28 Fredag

Hemma

Home - Images of the World

 

Södra Afrika 2005